Scouting Gregor Brokamp Kerkrade

Laat je uitdagen!

Info over Scouting.

Wat is Scouting?

In Nederland zijn meer dan 100.000 jongens en meisjes tussen de 5 en 21 jaar elke week actief met Scouting. Niet voor niets is Scouting de grootste jeugdorganisatie van Nederland! Samen met je vriendjes en vriendinnetjes ga je allerlei leuke dingen doen.

In mooie woorden is Scouting het volgende:

"Scouting stelt zich ten doel het bevorderen van het spel van verkennen in Nederland op de grondslag van de ideeën van Lord Baden Powell (oprichter van Scouting), om daarmee een plezierige beleving van de vrije tijd te bieden aan meisjes en jongens, waardoor een bijdrage wordt geleverd aan de vorming van de persoonlijkheid." 

Een hele mond vol. Het betekent dat je veel verschillende dingen gaat doen. Belangrijk is dat je het leuk vindt, maar van leuke dingen kun je natuurlijk ook een heleboel leren. Of heb jij wel eens gekookt op een tafelvuur? Doordat je in een groep speelt krijg je natuurlijk ook een heleboel nieuwe vriendjes en vriendinnetjes!


Wat doe je bij Scouting?

Iedere week kom je samen met je Scoutingvrienden in het clubhuis. Elke keer ga je wat anders doen. De ene week doe je binnen een spel, de andere keer ga je naar het bos, en weer een andere keer ga je zelfs in een tent slapen.

Er gebeuren dus een heleboel verschillende dingen. Een paar voorbeelden:

Spannende en leuke bosspelen, speurtochten met kaart en kompas, koken, dingen zelf bouwen, op kamp gaan in tenten, kampvuur, uitstapjes maken, een weekend overnachten in ons clubgebouw, zwemmen, en nog veeeeeeeel en veeeeeeel meer!


Wat zijn speltakken?

Het leukste kun je spelen met kinderen die ongeveer even oud zijn als jezelf. Omdat er een heleboel kinderen lid zijn van Scouting, zijn er groepen gemaakt van kinderen met ongeveer dezelfde leeftijd. Als je ouder wordt vind je ook andere dingen leuk.

Een speltak is een groep van kinderen met ongeveer dezelfde leeftijd.

Zo heeft onze groep:

 • Bevers (jongens & meisjes) van 5 tot 7 jaar
 • Welpen (jongens / meisjes) van 7 tot 11 jaar
 • Scouts (jongens & meisjes) van 11 tot 15 jaar
 • Explorers (jongens & meisjes) van 15 tot 18 jaar
 • RoverScouts (jongens & meisjes) van 18 tot 23 jaar
 • Stam (bij ons Sjtam genaamd) van 23 tot .....

 De Welpen zijn dus de speltak voor jongens en / of meisjes van 7 tot 11 


Wat is installeren?

Je zult misschien wel eens gezien hebben dan iedereen bij Scouting een uniform draagt. Zo een uniform noemen wij "Scoutfit". Als je dat Scoutfit aan hebt, kan iedereen zien dat je van Scouting bent. Ook heeft iedere groep over de hele wereld zijn eigen das (andere kleuren). Iedereen kan zo zien bij welke speltak je hoort en bij welke groep.

Dit Scoutfit krijg je pas als je de scoutingbelofte doet (beloven dat je een goed Scoutinglid zult zijn). daar maken we een echt feest van. Je krijgt dan ook allemaal tekentjes (insignes heten die) voor op je hemd. Dan pas ben je echt lid van Scouting!

Het Scoutfit is eigenlijk ook een speelhemd. Het is niet zo erg als het vuil wordt. Hoef je tijdens verven of bij een bosspel tenminste niet op je goede kleren te letten! Ook is het gemaakt van stevige stof. Het gaat dus niet zo snel kapot tijdens het spelen!


Hoe kan ik lid worden? 

Da's heel makkelijk. Je komt gewoon eens een keertje langs (alleen of met papa / mama). Je doet dan gewoon eens een paar keer mee met de groep. Als je het net zo leuk vindt als ons, krijg je van de leiding een inschrijfformulier. Daar moet je je naam, adres, geboortedatum en dat soort dingen op invullen. vanaf dan ben je lid!


Kan ik eens komen kijken?

Tuurlijk kan dat! Je komt gewoon eens gezellig kijken. Alleen, of samen met je ouders. Als je wilt mag je meteen al meedoen! Hieronder staat wanneer we bij elkaar komen:

 • Bevers zijn op zaterdagen van 08.45 uur tot 10.15 uur 
 • Welpen (jongens- & meidengroep) zijn op zaterdag van 10.30 uur tot 12.00 uur
 • Scouts zijn op vrijdag van 19.30 uur tot 21.30 uur
 • Explorers zijn op vrijdag van 20.00 uur tot 23.00 uur
 • RoverScouts zijn op vrijdag van 21.30 uur tot 23.30 uur 
 • Sjtam is op de laatste zondag van de maand vanaf 18.30 uur.


Ik heb toch nog een vraag...

Dan kun je verschillende dingen doen:

 • Je kunt onze voorzitter bellen (Marc Brieskorn). Als je al weet bij welke speltak je moet zijn, kun je ook meteen de leiding van die speltak bellen (Klik hieronder op "Contact" en kijk in de telefoonlijst).
 • Je kunt ook gewoon eens een keer langskomen op ons clubgebouw (alleen of met je ouders!).
 • Of je stuurt een e-mail naar ons: scouting.gbg@outlook.com